Jakt med hund i vargrevir.

Dödsorsak i vargrevir

Ca. 8 % av 614 jakthundarna som användes inom vargrevir och som ingick i en undersökning utfört av Jens Karlsson på Grimsö, dog under jaktårat.Endast 1 av 5 hundar som dödas vid jakt inom vargrevir dödadas av varg!
Rapporten hitter du här >>>

Line1000

Livförsäkring
Hund.

Dödsorsak

Genomsnittlig antal
skador per 10000 försäkrade under åren 1995-1999

Line1000

Jakthundrasen
Drever

Dödsorsak Drever

Anmäld dödsorsak åren 92 och 93 för jakthundrasen drever.
 

vargrevlogonew73
Tema Hund

Charlottenberg, Charlottenberg kommun,
Värmlands län 6 april 2015

En sällskapshund blev dödad av varg natten till måndag när ägaren rastade sina 5 små hundar av rasen Cairnterrier, samtidig som hon skulle ta in sina två hästar, en ponny och en shettis.
När hon kom till hagen sprang hästarna runt i panik och samtidig sprang ena hunden ut i skogen där ägaren hörde att hunden skrek två gångar innan den blev tyst.

Cairn-Terrier-Garten1

 

Hon får tag på hästarna och ringer samtidig sin sambo och berättar att hon tror att hunden blivit angripen av något rovdjur. Då ser hon plötslig en varg då denna försöker ta en av de andra hundar, men det angreppet avbryts när hon stampade med foten.
När kvinnan backar med hästarna och med de andra hundar runt benen, kommer vargen närmare och ska ha varit så nära som 3-4 meter dock med grinden till hästhagen mellan sig.

Till slut får hon hem hästarna och när hon sedan kommer in genom huvuddörren har hon tre av hundarna med sig. Den fjärde springer runt hörnet av huset och blir insläppt genom en altandörr där.
Då kommer även vargen runt hörnet av huset samma väg som hunden, och står och tittar in genom altandörren efter denna.

Samma morgon vid 6 tiden ser hon en varg vid hästhagen.
På eftermiddagen måndag, kommer länsstyrelsens besiktningsman till platsen och hittar den dödade hunden 600 meter från huset. Han besiktigar hunden utan att flå den först, och det att avståndet mellan huggtänderna samt att hans hund markerade för varg gör att han håller det för troligt att det var varg som dödade hunden.

Ett troligt scenario är att vargen skrämt hästarna och när sedan en av hundarna jagar ikapp vargen eller hur det nu gått till, så dödar vargen hunden för att sedan försöka ta en av de andra hundarna men det angrepp avbryts av kvinnan.
När kvinnan få in tre av de resterande hundarna försöker vargen ta den som är kvar ute och följer efter denna tills den blir insläppt på baksidan av huset.

Hærsjøreviret ligger i området och 2012, 2013 och 2014 var det föryngringar i reviret.
Troligen rör denna incidenten sig om en eller flera ungvargar.

    .....