vargrevlogonew73
line773

En häst dödad och en annan skadat i Frankrike

2015-03-22

Relativt ovanligt att hästar blir dödade av varg i Frankrike. Det samma är fallet här i Sverige där det sedan början på 90-talet endast har dödats 4-5 hästar varav de flesta var små ponnys, trots tusentalls hästar i vargbältet.


Enligt den franska tidningen, The Local, blev en häst torsdag förra veckan, dödad i utkanten av skidorten Auron i Alpes-Maritimes region som ligger nära den franska Rivieran.

Vargarna hade jagat runt med flera hästar varav en blev skadat och en annan som fastnade i ett säkerhetsnät som fanns vid den lokala slalombacken, blev dödad.


Enligt de franska myndigheter är det relativt ovanligt att vargar dödar hästar, vilket vi ju även har sett i Sverige där det under alla åren med varg endast har dödats 4-5 hästar totalt, varav majoriteten varit små ponnys.
Faktum är att fler hästar dödas varje år av blixten än det dödats av varg under flera tiotall år.
Men historiskt sett och i andra länder där det funnits/finns mindre klövvilt och andra födadjur åt vargarna i naturen, har det dock gått åt betydligt fler hästar.

I Frankrike där det finns det gott om både naturligt vilt att tillgå samt stora mängder med får och lamm som går fritt utan stängsel i de områden där Frankrikes omkring 250 vargar finns.

Enligt The Local ska det enbart i år har kommit in krav från bönderna på ersättning för 1750 får och lamm som ska ha dödats av varg.
Dessa siffror ifrågasätts av flera miljöorganisationer i som menar att dessa siffror är grovt överdrivna och försök från bönderna att få ersättning för djur som död av andra orsaker.

Situationen i Frankrike, både med sättet man exponerar sina tamdjur för vargangrepp genom att låta tamdjuren ströva fritt i bergig terräng med mycket rovdjur, och skillnaden mellan antal dödade djur man kräver ersättning för på grund av rovdjursangrepp, antal djur som myndigheterna verkligen ersätter och hur många rovdjursdödade djur man klarar av att dokumentera, har stora likheter med situationen i Norge, där både fårnäringen och rennäringen misstänks för att blåsa upp antal rovdjursdödade djur reellt.

Situationen med den skyddsjakt som förekommer i Frankrike och hur denna då och då överklagas minner om förhållanden i Skandinavien.
Även så den ganska så uppskruvade retoriken både från bönder, jägare och lokala politiker känns igen.
Som till exempel den lokala statliga representant som i ett möte med fårbönder sagde att det snart var dags att kalla in Amerikanska jägare för att skydda tamdjuren mot angrepp, eftersom man tydligen inte klarade av situationen själv.
150 jägare hade då under flera veckor förgäves försökt döda en varg som härjat på ett militärt övningsområde där bönderna haft sina djur gåendes, och där man haft 80% av alla angrepp av varg i Frankrike under gångna året.
Eller de bönder som säger att det här blir slutet för kreaturhållningen i många områden i Frankrike, trots att vargdödade kreaturen inte är så värst många fler än vargdödade hästar och inte ens i närheten av det antal döda får som man påstår vargen har dödad.

Källor:
http://www.thelocal.fr/20131024/wolves-attack-horses-at-french-ski-station http://www.thelocal.fr/20130823/french-need-americans-to-kill-audacious-wolves

(c) Vargreviret

Nyheter