vargrevlogonew73
line773

Oansvariga djurägare ett problem

2015-03-22

Oansvariga djurägare som inte skyddar sina djur, antingen med rovdjursstängsel eller på annat sätt, är inte bara ett problem i Sverige.


På olika sociala medier och hemsidor frossas det för tiden på en mycket otäck bild på en skadad kalv.
Bilden kommer från Spanien och kalven ska enligt uppgifterna, som även återfinns i ett par spanska tidningar, ha skadats av varg.

Upplysningar gör även gällande att ytterligare en kalv ska ha dödats i förbindelse med samma angrepp och att 9 får dödats av i samma område under förra vecka. De lokala naturbevakarna säger att man hoppas kunna få bort denna (större) varg, och även två andra innan betessäsongen börjar.

Nu är det svårt att jämföra situationen i Spanien med den i Sverige, men bilden på kalven visar i alla fall ett stängsel i bakgrunden som inte är olik stängsel man fortfarande ser hos oansvariga djurägare i vargområden här hemma.

Bifogade bild är bara ett exempel på hur det ser ut hos fler av de som är mest högljudda och mest kritiska till varg. I det här fallet tillhör stängslet en centerpartistisk kommunpolitiker från norra delen av Örebro län.

Fakta är att korrekt uppsatt rovdjursstängsel är nästan 100% säker mot varg, och med ett sånt runt sina djur skulle kalven, som vissa nu engagerar sig i, aldrig ha angripits.


Viltskadecenters kommentar om rovdjursavvisande stängsel:

  Det har i dagarna framförts farhågor om att rovdjursavvisande stängsel skulle ha en liten skyddande effekt mot varg. Detta stämmer inte.
  Rovdjursavvisande stängsel är ett mycket gott skydd mot varg. I de flesta fall där angrepp skett bakom rovdjursavvisande stängsel har det funnits en eller flera brister som gjort att stängslet inte längre fungerat som det ska.
  Det finns dock enstaka fall där varg har tagit sig in bakom väl fungerande rovdjursavvisande stängsel, men detta är mycket ovanligt.

  Om detta sker rekommenderar vi omedelbar skyddsjakt på vargindividen.
  Vanliga fårnät är också bra
  För övrigt kan tilläggas att ett vanligt fårnät (utan el) också är ett bra skydd mot varg, förutsatt att det är väl spänt och sluter tätt mot marken överallt. Trots det stora antalet angrepp och dödade får i Skåne har inget angrepp skett bakom ett sådant.


(c) Vargreviret

Nyheter