vargrevlogonew73
line773

Travkuskens hästar blev inte angripen av varg, men sånt säljer lösnummer.

2015-03-23

Vare sig travkusken eller hans hästar blev angripna av varg. Vargarna följde inte ens efter den skrämda hästen enligt länsstyrelsen. Men den dramatiska historien säljer ju lösnummer och tyvärr skrämmer den folk helt i onödan.


Hästar blir ju skrämda av allt, ALLT.
Från plastpåsar som fladdrar i vinden över otäcka stenbumlingar man ridit förbi dussintalls gångar tidigare men nu plötslig ser ut som ska de anfalla, spelgalna tjädertuppar och till vargar som springer ut på vägen några tiotal meter framför hästen och som inte inte ens börjar följa efter den skrämda hästen.
Så här skriver Maria Falkevik på länsstyrelsen i Värmland om saken med travkusken som hade ett dramatiskt vargmöte för några dagar sedan:  Vi har noterat att gårdagens händelse i Årjängs kommun
  där en travhäst blev skrämd av två vargar under träning har gett upphov till många diskussioner och frågor, inte minst på sociala medier. Många har även ringt och frågat under dagen om vad som faktiskt hände. Därför kommer här mina anteckningar från dagens besök hos hästägaren som råkade ut för händelsen:

  Kusken kör en kallblodstravare på en grusväg i närheten av Grinsbyn 2015 -03-19. Det är skog på höger sida och på vänster sida glesare skog och ojämn terräng, som öppnar sig mot några stugor lite längre fram. Strax före stugorna kommer två vargar springande från vänster, i riktning mot vägen. Då kusken ser dem är de ca tio meter bort och han upplever att de är på väg mot honom och hästen. Hästen kastar sig av vägen in i skogen på motsatt sida och då vagnen kör emot en stubbe faller kusken ur. Händelseförloppet gick mycket fort och kusken kunde inte se vargarna efter att hästen sprungit in i skogen, och vet inte om de följt efter eller ens om de kommit fram på vägen. Hästen sprang hem med vagnen på tvären (ena skakeln mellan bakbenen och andra över ryggen). Den har lindriga skador på manken och insidan av båda baklåren efter vagnen, och på höger skenben bak efter broddarna. Veterinär behövde inte tillkallas. Kusken blev rädd och fick lite ont i höften, men klarade sig i övrigt utan skador. Vagnen är trasig och det är oklart om den går att reparera. Händelsen anmäldes efteråt till Länsstyrelsen.

  2015-03-20 kommer rovdjursansvarig Maria Falkevik och besiktningsman Urban Mossberg samt tjänstehund till platsen. Platsen för incidenten besöks och förloppet beskrivs av kusken. Urban spårar av på vänster sida om vägen och hunden markerar för varg, och spårar fram till platsen där kusken såg vargarna. Hunden spårar inte över vägen i den riktning hästen flydde, utan viker av längs med vägen. Urban spårar även av på höger sida om vägen och hunden markerar inte på den sidan. Skador på häst och vagn dokumenteras, besiktningsprotokoll fylls i och Länsstyrelsens anteckningar läses upp för att kontrollera att de överensstämmer med kuskens upplevelse av händelsen.

  Det finns alltså inga tecken på att vargarna skulle ha följt efter eller haft för avsikt att angripa hästen.
  Däremot kan man naturligtvis bli rädd om man plötsligt ser två vargar komma springande emot en. Att en häst blir rädd för plötsligt uppdykande vargar (eller andra djur eller föremål också för den delen) är fullt naturligt, och vi är väldigt glada över att kusken och hästen inte skadade sig värre på panikfärden genom skogen. Händelsen föranleder inte någon särskild åtgärd av Länsstyrelsen i nuläget, och det finns ingen anledning att tro att vargarna i detta revir (Glaskogen) beter sig annorlunda än vargar på annat håll. Vi vill dock uppmana till att alltid kontakta oss vid händelser där man upplever rovdjur som närgångna (särskilt om de inte skulle gå undan för en människa på mindre än 30 meters håll). Även om den som upplever händelsen inte tycker att det kändes hotfullt så väcker den typen av händelser alltid intresse och oro, och då vill vi gärna ha förstahandsinformation för att göra en bedömning av situationen och eventuella åtgärder.


Aftonbladets berättelse kan summeras som typ:
"Jag var rädd för mitt liv"
"Attackerade av två vargar"
"Jag hade varit chanslös om de gett sig på mig"

Och alla hysteriska människor applåderar.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article20514687.ab

(c) Vargreviret

Nyheter