vargrevlogonew73

 

Denna sida uppdateras inte längre, 
då vargflocken inte längre fins kvar.

Detta reviret ligger i Dalarnas län, sydväst om Borlänge.

Vintern 1998-1999 hittade man spor efter en ensam varg i området, och in på våren 1999 utvandrade en radiomärkt varghane, 9804,  född våren 1998 från Leksandsreviret till detta området, där han bildade par med denna.
Sommaren 1999 genomförde forskarna från Grimsö en intensiv studie av den radiomärkte hanvargen genom radiopejling dygnet rund i fyra 10-dagarsperioder.
Man konstaterade vid dem tillfällen där man hade visuell kontakt med vargen, att han alltid hade sällskap av en annan varg.
Så i februari 2000 blev även denna vargen märkt, 0004,  och man kunde säkerställa att det var en hona.
Vid spårning denna vinter konstaterade man löpblod vid flera tillfällen.
Våren 2000 födde honan en kull valpar varav 2 valpar radiomärktes vintern 2000-2001.
12 november 2000 försvann plötslig den radiomärkte varghonan från reviret, och under älgjakten samma höst visade det sig att ett jaktlag som har sin jakt inom det område där honan försvann, hade ägnade sig åt att pejla vargarna.
Det är inte olagligt att pejla varg, men när den som ägnar sig åt sådant är en kommunpolitiker i ledande ställning är det inte så lite anmärkningsvärd.

Efter att honan försvann har man konstaterat spor efter minst 4 vargar i området.
Märkte vargar inom området är alfahanen 9804, tikvalp 0101 Camilla och hanvalp 0102 Malte.
Vargarna har fått namnet Camilla efter en av vargpejlarna i området, Camilla Wikenros, och Malte efter en av dem mer rabiate vargmotståndarna i Sverige, Malte Sandström från Nås. 
Den tredje valpen som inte är märkt har fått namnet Slarver.
Bakom namnen står Camilla och Jan Perjons som även han ingår i gruppen av vargpejlare i området.
Vargen Camilla har en längre tid uppehållit sig i området väster om Leksandsreviret, och hanvalpen Malte drog ut på vandring i slutet av maj, först mot söder till utkanten av Hasselforsreviret för därefter att fortsätta mot norrväst upp genom Värmland och till området öst om Trysil i Norge.
Senast väckte han en del uppsikt när han efter att ha kommit sig in i ett med elstängsel försedd gärde norr om Hamar i Norge, inte klarade att ta sig ut på egen hand. Efter att hägnet  blev tagit ner på ena siden, blev han till slut schasat ut därifrån av polis och med media och folk från trakten som åskådare. Läs mera om detta på följande länker.

"Nærkontakt med ulv."
"Så at ulven var reddere enn meg."
"Gå hjem ulv, vi er ikke redd deg."

 

Alfahanens vandring från 26/10 till 16/12
Klicka på bildet för att se det i stor format.

Topdark330