Uppdaterat 11 mars 2013 Revirstatus

vargrevlogonew73
line773


Denna sida uppdateras inte längre,
då vargflocken inte längre fins kvar.

Detta vargreviret låg sydväst om sjön Siljan i Dalarnas län.

Tiken inom området, 9805, gick tidigare tillsammans med en hane som tyvärr fick avlivas februari 1999 på grund av en medfödd ryggskada, som enligt vissa kan vare ett resultat av den låga genetiska variation som tyvärr finns i den skandinaviska vargstammen. En av hennes avkomma hanen 0005 utvandrade till Hedmark i Norge där han "lagligt" dödades den 7 juli 2000.

leksandsmall


En annan avkomma efter henne är den varg  som tidigare var alfahane i Grangärdereviret, 9804, och som efter att han förlorade sin maka i november 2000 ände upp som alfahane tillsammans med alfahonan från det tidigare Gravendalsreviret. Denna honan hade födde ett kull valpar våren 2000 och samma sommar/höst försvann hennes maka spårlöst.
Detta nya paret härskar nu över Ulriksbergsreviret.
Som kuriosum kan nämnas att medan hanen gick ensam i Grangärdereviret, pejlade man honom i juli 2001 till ett område i trakten av Björbo tillsammans med sin dotter som är gitt namnet "Camilla", och som även den är radiomärkt, 0101. Till detta området kom så alfatiken från Leksand på "besök" och var tillsammans med dom några dagar, så här var något så ovanligt som tre generationer varg på samma plats och tid! Det blev också till en artikel i Dalademokraten, "Vargar hade släktträff i Björbo".
En tredje avkomma är alfahanen i Tyngsjöreviret som också är radiomärkt, 0006.
Numera har honan fått sällskap av en ny partner, och trots hennes "höga" ålder, 7-8 år , finns det goda chanser att man kan få en ny föryngring i området till vår.
11 januari lyckades man söva ner båda vargarna. Tiken vägde då 45 kg mot 35kg då hon senast blev märkt i 1998, och var annars i bra form.
Hon har nu burit en radiosändare rund halsen i tre år och visade ingen tecken på att ha tagit skada därav, i motsats till alfatiken från Nyskogareviret som drabbats av en form av våtexem i nacken, troligen till följ av halsbandet.
Hanen som bedömdes till mellan två och tre år vägde 51 kg och var den förste nya varg som märktes denna säsongen och fick därför numret 0201.
Alfahonan hade man senast kontakt med 2 augusti 2002 och den nya alfahanen dog i förbindelse med märkningen 7 mars 2003. Samma hände med ommärkningen av den såkallade Ramsjövargen. Båda vargarna dog av cirkulatoriskt chock skillnaden var att Ramsjötiken var i god fysisk form medan Leksandhannen hade tabbat 7 kg sedan senaste märkningen. Orsaken till båda dödsfall är troligen användningen av ett nytt preparat för sövning. Man väljer därför att gå tillbaka till det gamla vid framtida märkningar.
Märkningen i Leksandsreviret visade också på brister i rutinerna i förbindelse med märkningen. Vid förra märkningen blandade man ihop frekvenserna till de två märkta djuren och tills man lyckades söva den ensamma vargen i reviret i mars 2003, var man övertygad om att det var alfahonan som gick kvar där, medan det i själva verket alfahannen som nu också är borta.
Därmed finns inga vargar kvar i reviret.

 

E-POST

(c) Vargreviret

Revirrelaterade nyheter

Mycket mer om reviren,
se här: Alla Revir