Jakt med hund i vargrevir.

Dödsorsak i vargrevir

Ca. 8 % av 614 jakthundarna som användes inom vargrevir och som ingick i en undersökning utfört av Jens Karlsson på Grimsö, dog under jaktårat.Endast 1 av 5 hundar som dödas vid jakt inom vargrevir dödadas av varg!
Rapporten hitter du här >>>

Line1000

Livförsäkring
Hund.

Dödsorsak

Genomsnittlig antal
skador per 10000 försäkrade under åren 1995-1999

Line1000

Jakthundrasen
Drever

Dödsorsak Drever

Anmäld dödsorsak åren 92 och 93 för jakthundrasen drever.
 

vargrevlogonew73
Tema Hund

Vargen Ylva och hunden Picko

Inte alla möten mellan hund och varg får skadlig eller rentav dödlig utgång för hunden.
Ett exempel på det är Vargen Ylva och jämthunden Picko i Värmland.

Ylva föddes under våren 1988, möjligen i en lya nära Bjurberget som ligger inom det nuvarande reviret till Nyskogaflocken. I alla fall hade vargar sedan mittan av 70-talet hållit till i dessa trakter.
I april 1989 fick man syn på henne för första gången i byn Hensgård i V:Ämtervik, som ligger söder om Sunne och öst om Arvika i Värmlands län.

Med tiden blev hon inte bara rikskändis, men även utanför landets gränsar, som till exempel i Japan, blev vargen Ylva ett begrepp. Sverige och svensk turistnäring fick mycket gratis reklam, tack vare denna vargens ganska så oskugga beteende.

 I februari 1990 efter att hon hade ställd till med lite uppståndelse i andra delar av reviret genom att döda ett antal får, kom hon igen på tidningarnas löpsedlarna.
Hon började att besöka dem olika hanhundar i trakten av Hensgård och speciellt hunden Picko. På trots av att man hade sett spår efter andra hanvargar i området, valde hon denna jämthunden framför dessa som eventuell partner.
Vid fler tillfällen så man henne tidig på morgonen ligga på en liten kulle varifrån hon hade uppsyn över gården där Picko fanns, och hon  försökte på alla möjliga sätt att locka honom med sig ut i skogen och inte tycktes han vare speciellt svårtflörtad.

På morgonen den 15 februari var hon helt nere vid gården och hon och Picko började att leka.

Dem som så skådespelet berättade att hon visade tydlige tecken på att hon var villig till att para sig, något som kunde ha varit en katastrof för vargens fortsatte existens, om detta hade resulterat i ett kull hybridvalpar.
Vad Ylva inte var medveten om var att en skytt från Naturvårdsverket med bedövningsgevär var på plats, och hon träffades av pil och sövdes utan att någon parring ägde rum vid detta tillfällen. Hon blev vägd (36kg), fick p-spruta och en aborterande injektion i fall hon och Picko eller någon annan hannhund i området redan hade parat sig, och till sist utrustad med en radiosändare.

Det var den trevliga delen av historien om Ylva och hundarna, för i den tid som kom tills det att hon avlivades för sitt oskugga beteende den 24 februari 1993, skadade hon svårt eller dödade, femton hundar i området.

.....